Overslaan en ga direct naar de inhoud
varkenshouder joost van der pas

Schoon water goed voor dier en milieu

Dieren drinken schoon water. In de praktijk blijkt dit minder vanzelfsprekend dan je zou denken. Varkenshouder Joost van der Pas zag de vruchtbaarheidsresultaten bij zijn zeugen verbeteren toen hij het water voor de varkens ging desinfecteren met een installatie van Watter.

Water is het belangrijkste voedingsmiddel. Dieren hebben er veel van nodig. Een zogende zeug bijvoorbeeld drinkt per dag gemiddeld meer dan 20 liter water. Een prettige bijkomstigheid is dat water verhoudingsgewijs goedkoop is. Toch gaat er nogal eens wat mis als het om water gaat. Varkenshouder Joost van der Pas in Heeswijk-Dinther (N.Br.) laat af en toe een watermonster onderzoeken. ‘De laatste jaren waren de uitslagen niet altijd zoals ik ze graag zou zien. Met name het kiemgetal was te hoog. Voor mij was dat aanleiding om me te oriënteren op mogelijkheden om de waterkwaliteit te verbeteren’, vertelt Van der Pas. Hij heeft een bedrijf met 600 zeugen en mest een deel van de biggen zelf af. Een jaar geleden investeerde de varkenshouder in een desinfectie- installatie van Watter.

Weinig werk

Het systeem sprak me aan. Ik hoorde er positieve geluiden over, en een groot voordeel vind ik dat het weinig werk met zich mee brengt. Het enige wat ik hoef te doen, is om de paar weken wat zout toevoegen aan de installatie’, legt hij uit. ‘In het verleden heb ik wel gewerkt met kant-en-klare desinfectiemiddelen. Dat is meer werk en bovendien kosten die veel meer dan de zouten die ik nu aankoop’, zegt hij. ‘Het systeem maakt je zelfvoorzienend zonder noemenswaardige kosten.’

Ter plekke gemaakt

Microbioloog Reinoud Homan van Watter ziet nog een voordeel: ‘Ons apparaat maakt ter plekke een vloeistof die een desinfecterende werking heeft en zorgt voor schoon drinkwater tot op de drinkplek. Via doorontwikkeling is het ons gelukt om de techniek die je nodig hebt om van water en zout een desinfectiemiddel te maken, in te bouwen in een apparaat ter grootte van een koelkast. ‘Zo’n apparaat kun je overal plaatsen. Steeds meer veehouders kiezen daarom voor ons systeem om schoon drinkwater bij de dieren te krijgen zonder chemie uit een jerrycan’, zegt de microbioloog.

Direct verbetering

Homan concludeert dat de aandacht voor drinkwaterkwaliteit ín de veehouderij nog vaak tekortschiet. ‘Als de uitslag van wateronderzoek aangeeft dat er sprake is van een lichte verontreiniging, wordt dat vaak als acceptabel gezien. Dat kan beter. Een lichte verontreiniging hoeft niet te leiden tot zieke dieren, maar betekent meestal wel minder goede technische resultaten. Het onderdrukken van ongewenste kiemen kost een dier energie.’ Varkenshouder Van der Pas zag na het in gebruik nemen van zijn Watter- installatie op het oog geen verschil met het water dat voorheen in de stal uit de kraan kwam. Ook de smaak is niet anders. ‘Wel lieten de uitslagen van wateronderzoek direct een verbetering zien.’ Bij zijn dieren zag Van der Pas geen grote veranderingen, maar hij merkte dat een groter deel van de zeugen al op vier dagen na spenen berig wordt. ‘Dat draagt bij aan betere reproductieresultaten en een hoger saldo per zeug.’

Leden van LTO en POV kunnen het systeem vrijblijvend vijf maanden uitproberen op hun eigen bedrijf met een aantrekkelijke korting.

Bron: LTO Ledenvoordeel (2020)