“Naast de koeien hielden we vroeger ook varkens, waarbij we meewerkten aan voerproeven van de fabrikant. Veel van de onderzoeken waren ook bruikbaar voor het melkvee.” stelt melkveehouder Vincent Gerritsen uit het Gelderse Maurik, “Zo bleek dat schone waterleidingen enorm bevorderend zijn voor de benutting van het rantsoen. Voor koeien geldt daarnaast dat schoon water ontzettend belangrijk is voor de productie. Het is natuurlijk verreweg het grootste bestanddeel van je eindproduct: melk. Met het delen van mijn ervaringen hoop ik collega’s met andere ogen naar de drinkbak te helpen kijken en een stap vooruit te zetten.”
Samen met zoon Max, die momenteel nog op de HAS in Dronten zit, worden er 215 koeien gehouden op het bedrijf van Gerritsen. Tot 2019 hielden ze daarbij ook enkele varkens, maar inmiddels hebben ze zich volledig op de melkvee-tak toegelegd. “Jaren geleden hebben we er al rekening mee gehouden dat we twee gezinnen zouden moeten onderhouden, dus hebben we gestaag de nodige investeringen gedaan. Enerzijds is dat uitbreiding van het aantal stuks vee geweest, anderzijds waren dat investeringen in de bedrijfsvoering.”
Eén van deze investeringen was het Watter-systeem, dat ervoor zorgt dat het drinkwater van de dieren vrij is van biofilm en schadelijke kiemen. Hierdoor gaan de koeien graag naar de drinkbak en drinken ze zoveel ze willen, zonder onnodige ziekteverwekkers binnen te krijgen. “Het effect van het Watter-systeem staat buiten kijf. Met name bij melkvee zie je ontzettend snel het slijm uit de drinkbak verdwijnen en achteraf kon de timing niet beter. We zijn gestart in begin 2018, waarna de eerste hete, droge zomer van de laatste jaren volgde. Gedurende de hele periode bleven de bakken - zelfs in de weide - vrij van alg, waardoor de koeien veel blijven drinken. Hierdoor hebben ze de hittestress enorm goed kunnen opvangen en voor een goede voeropname en hun gezondheid is dat ontzettend belangrijk.”
De ervaring in de varkenshouderij heeft melkveehouder ook gewezen op een ander aspect binnen de veehouderij: de voedselveiligheid: “Als producent ben je verantwoordelijk voor je eindproduct, in ons geval melk. Volgens mij mogen we als boeren soms kritischer kijken naar wat we een dier geven, omdat het er ook weer uit komt. Daarom ben ik geen fan van chemische producten, zoals chloor of waterstofperoxide. Er zijn collega’s die dit gebruiken, maar ik heb mijn twijfels bij de werkzaamheid en veiligheid voor het dier. Goedkoop is dan gauw duurkoop. Laat staan dat er residuen in de melk terechtkomen; het laatste wat we willen is een fipronil-crisis in de melkveesector.”
Voordat Vincent overging tot aanschaf van het Watter-systeem heeft hij daarom geïnformeerd bij de melkfabriek of het apparaat is toegelaten: “Niet alleen is Watter toegelaten door Ctgb, maar de NZO blijkt ook onderzocht te hebben dat de technologie geen chemische residuen achterlaat en dus veilig is in de zuivelproductie. Dit biedt mij de zekerheid dat je zonder chemische middelen het water goed en veilig kunt zuiveren. De plakkerige slijmlaag in de bakken is verdwenen, het water is helder en de koeien drinken graag. Wij zijn al jaren uiterst tevreden met het Watter-systeem.”
Probeer het zelf!
Watter biedt melkveehouders de mogelijkheid om het systeem vijf maanden op proef te nemen, zodat u zelf kunt ervaren wat schoon drinkwater voor uw koeien en uw bedrijf kan betekenen. Meer weten? Neem dan contact met ons op!