Overslaan en ga direct naar de inhoud
zuivelwinkel op boerderij

Zelf (veilig) zuivel verkopen: zo doe je dat!

Op je eigen boerderij zuivel verkopen is erg in trek. Dat is ook niet verwonderlijk, want het levert zowel koper als verkoper voordeel op. Door het overslaan van tussenpartijen is de consument goedkoper uit, terwijl je als boer niet bij hoeft te dragen aan het salaris van de middle man. En heb je er ook wel eens aan gedacht dat het helpt om de afstand tussen boer en burger te verkleinen? Een win-win situatie.

(Rauwe) melkproducten en voedselveiligheid

In deze blog beschouwen we de voedselveiligheid, niet de administratieve kant van het verhaal. Toch is er eerst goed nieuws: als melkveebedrijf mag je gewoon zuivelproducten verkopen op het bedrijf waar deze geproduceerd worden.

Desalniettemin zijn er wel een aantal eisen waaraan je moet voldoen bij het verkopen van verse producten, met name om de gezondheid te beschermen. Daarom moet de verkoop voldoen aan artikel 8 van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen. Er is geen actieve meldplicht, maar de zogeheten zelfzuivelaars staan wel onder controle van de stichting COKZ: Controleorgaan Kwaliteitszaken. Uitgebreide informatie vind je hier.

Voedselveiligheid en Salmonella

Zoals gezegd is het voornaamste van deze controle om de voedselveiligheid te garanderen. Met name bij rauwe melkproducten ligt namelijk Salmonella op de loer. Deze overbekende bacterie kan darmproblemen veroorzaken wanneer er besmette producten worden genuttigd. Gelukkig zijn melkveehouders erg scherp op deze ziektekiem en de gezondheid van hun dieren in het algemeen. Het is immers in ieders belang om kwalitatieve, verse melkproducten te leveren. Een Salmonella-besmetting kan een veehouder namelijk ook duizenden euro’s kosten.

Melk: grotendeels water

Wist je dat ziektekiemen zoals Salmonella zich veel in het drinkwater van veehouderijen bevinden? Omdat melk voor 88% uit water bestaat is het belangrijk om het drinkwater vrij te houden van zulke bacteriën. Uit onderzoek blijkt bovendien dat melkveehouders veel een stap kunnen zetten qua ziektebestrijding in de drinkbak. Zo wisten Jan en Meindert Leijenaar het aantal Salmonella-besmettingen met 67% te verminderen door het drinkwater op hun bedrijf te verbeteren met Watter.

Ook prijswinnende kaasboeren Frank en Kees Captein hebben veel oog voor de drinkwaterkwaliteit op hun bedrijf. Hierdoor is de veestapel duidelijk gezonder. Zij merkten dat het celgetal flink daalde nadat ze met Watter zijn gestart.

Hoe gaat het bij u?

Bent u ook benieuwd hoe u uw drinkwater kunt verbeteren en vervelende ziektekiemen kunt uitsluiten op uw bedrijf? Of bent u ten eerste benieuwd hoe de kiemdruk in het water überhaupt is? Neem dan contact op met de experts van Watter.