Overslaan en ga direct naar de inhoud

“We besparen minimaal €3.000,- per jaar op chemicaliën”

“Eigenlijk ben ik met pensioen, maar ik kom alle dagen nog met veel plezier op het bedrijf.” zijn de openingswoorden van Henk Scheper, inmiddels ex-eigenaar van pluimveebedrijf met 45.000 vrije uitloop leghennen in Witteveen. “Zo’n vier jaar geleden heeft mijn zoen Roel-Jan de zaak overgenomen, maar zolang het leuk blijft help ik graag een handje mee. Binnen ons gecombineerde bedrijf heeft toch iedereen zijn specialisme en voor mij is dat de kip.”

Chemicaliën gebruiken is dweilen met de geldkraan open

De ervaring van senior komt nog altijd goed van pas voor de optimalisatie bij het pluimvee. “Goed klimaat, voer en water zijn essentieel in onze bedrijfsvoering. De afgelopen jaren hebben we veel ingezet op de eerste twee aspecten, maar uit wateronderzoek bleek dat het kiemgetal van het drinkwater te hoog was. Gekoppeld aan tegenvallende resultaten - te hoge uitval en coli-druk - zagen we hier nog ruimte voor verbetering.”

In het verleden greep de Drent daarbij vaak naar chemicaliën zoals zuren, waterreiniger en chloor. Naast het hoge prijskaartje van de middelen was de familie Scheper ook ontevreden over het effect. “Ten eerste was je eigenlijk altijd te laat met het toedienen. Je zet het er niet continu op, dus enkel als er al problemen zijn. Bovendien was er altijd een golfbeweging; kort na inzet nam de uitval weliswaar af, maar na een zekere tijd kwam het weer terug op hetzelfde niveau. Het gebruik van chemicaliën is dus dweilen met de geldkraan open.”

Water nu volledig schoon

Op aanraden van dorpsgenoot en melkveehouder Jan Geerlig verdiepte Henk zich in het Watter systeem. Hierbij wordt ter plekke een desinfectiemiddel geproduceerd uit water en zout en continu toegevoegd aan het water van de kippen. Het middel is vriendelijk, de operationele kosten zijn nihil en bovenal: het werkt ontzettend goed: “Nadat het Watter systeem was geïnstalleerd werden er watermonsters genomen: deze waren perfect schoon.”

De pluimveehouder is echter niet voor één gat te vangen: “Kritisch als we zijn hebben we daarna zelf ook watermonsters laten controleren; ook deze waren volledig schoon. Sterker nog: vertegenwoordigers van andere producten proberen nog wel eens het ongelijk aan te tonen, maar ook deze monsters zijn altijd tip-top in orde.  Voor ons is het water als risico nu volledig afgedekt.”

Evenals collega Geerlig laat Henk weten erg content te zijn met de aanschaf van het Watter-systeem: “Laat je niet op de mouw spelden dat het apparaat duur is. Natuurlijk kost de aanschaf een som geld, maar alleen al aan chemicaliën besparen we €3.000-€4.000 per jaar. Tel daarbij op dat de uitval is gezakt en er minder medicatie gebruikt hoeft te worden en iedereen kan uitrekenen dat het apparaat zich heel snel terugverdient.”

Watter biedt u de mogelijkheid een Watter systeem op proef te nemen. Meer informatie?

Zelf proberen?