Overslaan en ga direct naar de inhoud

"Formaldehyde was gisteren, HOCl is vandaag!"

Formaldehyde is een veel gebruikte chemische stof in de industrie voor desinfectie, maar het brengt ook risico's met zich mee, zoals kankerverwekkende en irriterende effecten. Formaldehyde is de werkzame stof in het bekende formaline. Gelukkig is er een veilig alternatief: Hypochloorzuur (HOCl). HOCl is een natuurlijk voorkomend zuur dat wordt geproduceerd door ons eigen immuunsysteem. Het heeft bewezen een effectief desinfectiemiddel te zijn dat veiliger is voor mens, dier en milieu dan Formaldehyde. In dit artikel bespreken we de voordelen van HOCl, hoe het werkt en hoe u het veilig kunt implementeren in uw bedrijf.

Wat is HOCl?

Hypochloorzuur (HOCl) is een natuurlijk voorkomend zuur dat wordt geproduceerd door witte bloedcellen. Het is een krachtig desinfectiemiddel en wordt al vele jaren gebruikt in de medische wereld om infecties te bestrijden. HOCl heeft een breed werkingsspectrum en kan bacteriën, schimmels, gisten en virussen doden. Het is ook effectief tegen sporen en biofilms.

Waarom is HOCl beter dan formaldehyde?

Er zijn verschillende redenen waarom HOCl beter is dan formaldehyde/formaline:
Watter HOCl is beter dan formaldehyde

Veiliger
In tegenstelling tot formaldehyde is HOCl niet kankerverwekkend. Het kan veilig worden gebruikt voor desinfectie en heeft geen negatieve effecten op de gezondheid van mens en dier.

Geen restproducten
Bij het gebruik van formaldehyde worden er restproducten gevormd die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. HOCl daarentegen wordt afgebroken tot water en zout, waardoor er geen gevaarlijke stoffen achterblijven.

Effectiever tegen biofilms
Biofilms zijn een gemeenschap van micro-organismen die zich hechten aan oppervlakken en moeilijk te verwijderen zijn. HOCl is effectiever dan formaldehyde in het verwijderen van biofilms, waardoor het een betere keuze is voor het desinfecteren van oppervlakken die hiermee zijn besmet.

Geen gevaarlijk residu op oppervlakken
HOCl laat geen gevaarlijk residu achter op oppervlakken, waardoor het veilig is voor mens en dier om de behandelde ruimtes te betreden na de desinfectie.

Direct te gebruiken
HOCl is direct te gebruiken voor desinfectie, terwijl formaldehyde eerst geprepareerd moet worden. 

Hoe wordt HOCl geproduceerd?

HOCl kan zelfstandig geproduceerd worden met de desinfectiemachine van Watter. De machine maakt gebruik van elektrolyse om hypochlorigzuur (HOCl) te produceren. Het Watter-systeem heeft alleen stroom, zout en water nodig om een effectief desinfectiemiddel te maken, daarom is het laag in onderhoudskosten. 

Implementatie in het bedrijf

Het implementeren van een Watter-systeem in het bedrijfsproces wordt u vrij makkelijk gemaakt, dit omdat de microbiologen van Watter u stap voor stap helpen met het installeren van de machine. Verder worden er ook metingen gedaan om te controleren of alles goed is afgesteld. 

Conclusie

In dit artikel hebben we besproken waarom HOCl beter is dan formaldehyde als desinfectiemiddel. HOCl is veiliger, effectiever tegen biofilms en laat geen schadelijk residu achter op oppervlakken. Het wordt gebruikt in verschillende sectoren, waaronder de medische wereld, de voedingsindustrie en de horeca. HOCl is een effectief en veilig alternatief voor formaldehyde en verdient de voorkeur voor desinfectie.

Neem nu contact op met Watter!

Wilt u nou ook duurzaam omgaan met uw proceswater?