Overslaan en ga direct naar de inhoud

We worden nog wel eens geconfronteerd met het feit dat we het verschil tussen reinigen en desinfecteren eigenlijk niet zo goed weten als dat we denken. Zo gek is dat niet, want toch lijkt het wel op elkaar. De kleine verschillen doen er wel toe en zijn belangrijk om te weten. Daarom vandaag een inlichting over het precieze verschil.  

Reinigen

Onder reinigen verstaan we het verwijderen van al het zichtbare vuil. Alles wat met het oog te zien is, wordt hierbij ontdaan. Dit wil niet zeggen dat alle bacteriën, schimmels, gisten en virussen weg zijn. Integendeel zelfs. Voor het oog lijkt het oppervlak of de ruimte schoon en er heerst een fris geurtje, maar deze ziekteverwekkers zitten er nog steeds. Schoonmaakmiddelen zorgen ervoor dat het vuil los raakt en weggeveegd wordt. Het is zelfs zo dat bepaalde schoonmaakmiddelen vuil helemaal niet verwijderen, bijvoorbeeld bleekwater. Dat wil je natuurlijk vermijden.

Desinfecteren 

Met desinfecteren schakel je eigenlijk alle ziekteverwekkers uit. Door deze micro-organismen te bestrijden verklein je het risico van verspreiding van deze ziekteverwekkers. Je pakt bij een gereinigd oppervlak het onzichtbare vuil goed aan. Zo verwijder je deze bacteriën, schimmels, gisten en virussen en zorg je voor een hygiënisch oppervlak. Desinfecteren is belangrijk voor situaties waarin een hoge mate van infectiepreventie vereist is. Met desinfecteren bereik je dit doel.

Eerst reinigen en daarna desinfecteren

De juiste manier van handelen is om eerst te reinigen en daarna over te gaan op desinfectie. Gelukkig zien we dit in de praktijk ook veel terug. Door eerst te reinigen zorg je ervoor dat je het vuil en het vet al hebt weggewerkt. Dit zorgt ervoor dat de onderliggende ziekteverwekkers beter bereikbaar zijn en dus makkelijker verwijderd kunnen worden. 

Desinfectie van Watter

Wil je wel blijven desinfecteren, maar af van al die chemicaliën? Verdiep je dan eens in het Watter-systeem. Deze in-situ oplossing produceert een duurzaam desinfectiemiddel. Met enkel water, stroom en zout produceer je via elektrolyse een desinfectiemiddel met de actieve stof Hypochlorigzuur (HOCl).

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Meer weten over onze desinfectie oplossing?