Overslaan en ga direct naar de inhoud

53% minder uierontsteking en 10% meer vochtopname binnen één jaar

Jamie van ‘t Hoff runt samen met zijn vriendin Mandy een melkveehouderij in het Brabantse Babyloniënbroek. Met 175 melkkoeien en 90 stuks jongvee streven ze een hoge melkproductie na. Op dit moment melken ze 40 liter per koe per dag, en hebben maar liefst een BSK van 60.

Het vel van de koeien bleef staan door vochttekort

“Ik ben een echte voerman, altijd bezig geweest met voer en hoe ik dit kan optimaliseren. De dieren moeten gezond zijn, dat is het belangrijkste.” begint Jamie zijn verhaal. Hij was al 3 jaar lang bezig met het optimaliseren van het voer, en in de zomer viel het Jamie op dat het vel van de koeien bleef staan na het straktrekken van het vel. Dat is een teken van te weinig vocht. Daarnaast dronken de koeien binnen weinig, in vergelijking met de bak die buiten stond. “Daar vlogen ze eigenlijk met z’n allen naartoe en die dronken ze gelijk leeg. Dat was best wel raar.” concludeert Jamie. Hier is het onderzoek naar de waterkwaliteit dan ook begonnen. “We hebben het water getest, de uitslagen van de monsters waren echt schrikbarend. Hierna zijn we gaan zoeken naar een oplossing om de waterkwaliteit te verbeteren. Onze voeradviseur kwam toen met Watter. We zijn een gesprek aangegaan, dit vonden we interessant dus zijn we het systeem gaan draaien.”

Significante verschillen na installatie 

“Na installatie van het Watter-systeem merkten we heel snel een significant verschil. De waterbakken waren schoon, er zat geen biofilm meer in. Daarnaast merkten we dat de koeien binnen meer begonnen te drinken. Vanaf 2 januari tot 14 augustus vorig jaar hebben we zelfs geen koeien gehad met uierontsteking, en het totaal in 2023 was 7. Ter vergelijking, in 2022 hadden we wel 15 koeien lopen met deze ontsteking, dus die ontwikkeling is echt heel netjes.” vertelt Jamie. Naast vermindering van de ontstekingen is ook de waterkwaliteit veel beter geworden. “De coli’s zijn naar 0 gegaan en het celgetal is ook lager geworden. Volgens de GD mag je tot 100 coli’s in je water hebben bij runderen, maar uiteraard wil ik gewoon op 0 zitten om de koeien zo min mogelijk te belasten met deze bacteriën. Met Watter is dat gelukt.” Voorheen maakte van ‘t Hoff de waterbakken 3x per week schoon, maar ook daar is verandering in gekomen. “De waterbakken zijn nu met 1x in de week schoonmaken net zo schoon als toen we deze in het verleden 3x per week schoonmaakten. We hebben 9 grote bakken in de stal staan, dus dit is ook zeker een besparing op water dat je in de put krijgt.”

Datum

Watermeting

E. coli (kve/ml)

Totaal kiemgetal (kve/ml)

2022 (voor installatie)

Eerste

5

216.000

 

Laatste

3

>300.000

24-02-2023

Eerste

0

1.100

 

Laatste

0

15.000

Wateruitslagen D.W. van Mersbergen VOF

De koeien genieten van het drinkwater
Waterbak op de stal

10% stijgende wateropname en verminderde kosten antibiotica

“Voordat het Watter-systeem is geïnstalleerd, hebben we een watermeter op de hoofdleiding gezet. Daarmee hebben we gemeten hoeveel water de koe opneemt. Door aanschaf van het Watter-systeem steeg de wateropname met 10%. Door minder uierontstekingen op het bedrijf bespaart dat ook op antibiotica. Als je al deze dingen bij elkaar optelt samen met de MIA/Vamil regeling, was dit voor ons een interessante investering om te doen.” is de conclusie van Jamie. “De dieren staan op 1 en de zorg ervoor moet op een goede, gezonde en veilige manier gaan. Als je op deze manier je watervoorziening goed hebt, dan is dat heel fijn.” 

Ontsmetten poten van de koeien

Van ‘t Hof gebruikt het Watter-systeem niet alleen voor het drinkwater van de koeien, maar heeft daarnaast nog een andere toepassing geïmplementeerd. “We ontsmetten ook de poten van de koeien met het desinfectiemiddel. Samen met de stagelopers zetten we de koeien iedere vrijdag na het voeren vast, en dan ontsmetten we alle poten en behandelen we het na met een ander verzorgend middel. Dit doen we om Mortellaro te voorkomen. We gebruikten voorheen een ander ontsmettingsmiddel hiervoor, maar dat hoeven we nu niet meer aan te schaffen. Dit middel wordt daarmee uitgespaard, en dan bespaar je dan toch al gauw weer €50 extra per maand.”

Optimaliseren in de veehouderij

“Je wilt gewoon dat het drinkwater van de koeien gegarandeerd goed is. Als er veel coli’s of andere bacteriën in het water zitten, dan heeft dat ook nadelige gevolgen voor de koe. Dat zie je dan niet zo snel, maar door middel van schoon water kan dit in het geheel wel een positief effect hebben. Met het systeem van Watter kun je dat garanderen, daar ben ik 100% zeker van” stelt Jamie. “Ik ben ook van mening dat bedrijven van de toekomst het moeten gaan zoeken naar optimalisatie in het bedrijf, en niet meer in groei van de veestapel. Watter is daarin een goede optimalisatie voor het stuk water binnen een bedrijf.”

Ook in 2024 kunt u net zoals Jamie van ‘t Hoff profiteren van de MIA/Vamil regeling. Meer weten over het Watter-systeem? Neem vrijblijvend contact met ons op en bespreek de mogelijkheden.