Overslaan en ga direct naar de inhoud

Een koe heeft dagelijks veel water nodig. Het is van belang dat het water smakelijk en van goede kwaliteit is. Zo blijven de dames voldoende drinken, bevordert dit de productie en compenseren ze hun vochtverbruik.  

Schoon drinkwater is belangrijk voor de koe

Drinkwater is bij koeien een belangrijk onderdeel in de voeding. Als het drinkwater van slechte kwaliteit is, heeft dit negatieve gevolgen op de voeropname. Een koe gaat eerst drinken en daarna eten. Als zij nauwelijks drinkt, zal het ook niet goed gaan eten. Ook heeft het invloed op de melk die zij produceert. Melk bestaat voor bijna 90% uit water, daarom is genoeg vochtopname ook voor het eindproduct van belang. Gemiddeld drinkt een koe 100 tot 200 liter per dag, dat is erg veel. Er moet daarom gezorgd worden voor voldoende water. 

Problemen in het drinkwater

Het meest voorkomende probleem in het drinkwater van koeien is biofilm. Door de biofilm in waterleidingen raakt het drinkwater vervuild. Het wordt minder smakelijk, maar ook schadelijke of ziekmakende micro-organismen krijgen een kans om in het water te komen. Dit heeft risico’s voor de gezondheid van de koeien. De slijmerige laag in drinkbakken kan zorgen voor bijvoorbeeld Mastitis of Salmonella-infecties. Ook zonder dat het water troebel is, kan de kwaliteit niet optimaal zijn. Daarom is het aan te raden om een watermonster te nemen en je water te controleren.

Veilig en duurzaam desinfectiemiddel

Bij Watter hebben we een duurzame desinfectieoplossing voor het drinkwater van uw koeien. Ons desinfectiesysteem maakt gebruik van een proces dat elektrochemische activatie (ECA) heet. Zoutwateroplossing wordt geëlektrolyseerd en daaruit ontstaat een desinfectiemiddel. In dit middel is HOCl de belangrijkste werkzame stof. Met ons Watter-systeem is er sprake van een in-situ oplossing. Dit betekent dat het desinfectiemiddel op locatie geproduceerd wordt. 

Watter-systeem 

Onze oplossing is duurzaam, effectief en voordelig. Nog even de voordelen van het Watter-systeem op een rijtje:

  • Ons desinfectiemiddel is geen gevaarlijke CMR stof.
  • Geen gesleep met jerrycans.
  • Geen opslag van (brand)gevaarlijke chemicaliën.
  • Geen transport nodig door ter plekke (in situ) productie.

Neem dan contact met ons op.

Wilt u meer weten over het duurzaam desinfecteren van het drinkwater voor uw koeien?