Overslaan en ga direct naar de inhoud

Verstopping van de drinkpunten op uw boerderij kan een negatieve invloed hebben op de varkens en het pluimvee. Water is een belangrijk element voor het laten groeien van gezonde varkens en vogels. Voor varkens is water bij de geboorte goed voor maar liefst 80% van het lichaamsgewicht en daalt tot ongeveer 50% bij een volwassen varken op de markt. Dit terwijl een kip voor 70% uit water bestaat en een enkele dag zonder water ervoor zal zorgen dat een hen stopt met het leggen van eieren.

Traditionele drinkbakken kunnen gemakkelijk besmet raken door micro-organismen en een broedplaats worden voor ziekten. Nippeldrinkers werken op basis van vraag, waarbij water alleen wordt vrijgegeven wanneer vogels of varkens aan de nippel pikken. Dit resulteert in minder verspilling van water, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is voor pluimvee- en varkenshouders. Het nadeel hiervan is dat de nippeldrinkers vaak verstopt raken door biofilm, slechte waterkwaliteit, sedimenten of voedingsresten van varkens en pluimvee. Als gevolg hiervan krijgen de dieren mogelijk niet het noodzakelijke water voor hun optimale gezondheid en functioneren.

Wat veroorzaakt biofilm?

Biofilm vormt zich bijna overal waar het langdurig nat is (watervoorraad, doorstroming, waterleidingen). Deze slijmlaag bevat micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels of gisten die uw dieren kunnen binnenkrijgen tijdens het drinken. Biofilm kan ook een verstopping van kleinere leidingen of nippeldrinkers veroorzaken. Het is moeilijk te controleren en bestand tegen veel reinigingsmiddelen.

HOCl is de oplossing

Sterke zuren of chemicaliën worden vaak door boeren gebruikt om biofilm te bestrijden. Echter brengen ze wel risico's met zich mee, zoals toxiciteit en brandbaarheid. Hypochloorzuur (HOCl) wordt in het menselijk lichaam geproduceerd om infecties te bestrijden door tegen een breed scala aan micro-organismen te werken. Deze actieve stof doodt bacteriën, virussen, schimmels en gisten zonder cytotoxisch te zijn voor menselijke en dierlijke cellen, mits correct toegepast. Als gevolg hiervan kan de HOCl-oplossing de biofilm onder controle houden in de leidingen of nippeldrinkers zonder enig gevaar voor dieren of boeren.

Continue desinfectie met Watter Disinfection Solution

Het Watter-systeem gebruikt het elektrolyseproces om een desinfecterende oplossing met HOCl als hoofdbestanddeel te creëren. Het systeem is verbonden met de drinkwatervoorziening en de desinfectieoplossing met HOCl wordt ter plekke gemaakt. Kleine doses van de WDS, Watter Disinfection Solution, worden continu in het water gepompt waardoor het kiemvrij blijft. Omdat de biofilm zich niet langer kan vormen, zullen de nippeldrinkers niet verstopt raken en schoon en veilig drinkwater leveren voor uw varkens en pluimvee.

Bent u geïnteresseerd om meer te horen over het Watter-systeem?

Aarzel niet om contact op te nemen met een van de Watter-experts!