Overslaan en ga direct naar de inhoud

Hoe herken je Salmonella bij varkens?

Salmonella varkens hebben soms helemaal geen symptomen. Het subklinische ziektebeeld (zonder duidelijke symptomen) maakt het bestrijden van de salmonellabacterie bij varkens een echte uitdaging. Een besmetting kan zich ook in zichtbare symptomen uiten. Naar schatting is dat bij ongeveer de helft van de besmette dieren het geval. De symptomen zijn in dat geval lusteloosheid, hoge koorts en diarree.

Het gevaar van Salmonella voor varkens

De ziekte die ontstaat door een salmonellabesmetting heet salmonellose. Het is een infectieziekte die van dier op mens overdraagbaar is, oftewel een zoönose. Als mensen besmet raken, kan het net als bij veedieren voorkomen dat we er niets van merken. Als het afweersysteem de bacterie in het lichaam opruimt, lijkt er verder niets te gebeuren. Maar het kost een varken natuurlijk wel veel energie en energie had het varken ook kunnen gebruiken om te groeien. Een salmonellabesmetting kan ook ernstig tot zeer ernstige vormen aannemen. Hoe hard de infectieziekte toeslaat, hangt af van diverse factoren. Een ouder iemand of een baby zal er meer last van hebben, door een minder sterk afweersysteem. Het hangt ook samen met de hoeveelheid bacteriën waarmee iemand geïnfecteerd is. Hoe dan ook, met Salmonella besmette varkens vormen een risico voor de volksgezondheid.

Salmonellabesmetting voorkomen en bestrijden

Als we weten hoe varkens besmet raken met Salmonella, weten we ook waar we preventieve maatregelen moeten nemen. Besmetting komt door direct contact met besmette mest, vervuild drinkwater of via het voer. De laatste is de kleinste risicofactor, aangezien het meest gebruikte varkensvoer onder hoge temperaturen geperst wordt. Salmonella overleeft dat niet. Mestverspreiding gebeurt rechtstreeks door het samenzetten van verschillende varkens, en ook via schoenen, wagens of ongedierte. Niet alleen bij varkensbedrijven maar ook rundvee of melkveehouderijen krijgen met dezelfde manieren van besmetting te maken.

Bestrijding van Salmonella bij varkens heeft alles te maken met hygiëne. Het reinigen en ontsmetten van stallen. Ook hygiënisch gebruik van kleding en ontsmetting van bezoekende voertuigen hoort bij een goed preventieprotocol. Het schoonhouden van het drinkwater is belangrijk en ook erg moeilijk. In de leidingen kan biofilm ontstaan. Een slijmerig laagje waarin allerlei micro-organismen leven en Salmonella een veilige plek heeft om te wonen. Biofilm is hardnekkig en in de drinkwaterleiding een snelle verspreider van ziekteverwekkers.

Schoon drinkwater voorkomt Salmonella bij varkens

Traditionele manieren om drinkwatersystemen in veehouderijen te reinigen hebben nadelen:

  • Inzet van giftige middelen, dus schadelijk voor mens en milieu;
  • Desinfectiemiddelen zijn prijzig;
  • Geen optimale werking door te hoge of lage dosering;
  • Tijdelijke effectiviteit, salmonella en andere schadelijk micro-organismen komen steeds terug.

Watter betekent 100% schoon drinkwater én desinfectiemiddel voor uw varkensbedrijf

Traditioneel worden er veel chemicaliën gebruikt voor desinfectie. Bij Watter ontwikkelden we een nieuwe manier van ontsmetten. Het Watter systeem maakt het mogelijk dat u zelf een biologisch afbreekbaar desinfectiemiddel produceert met stroom, zout en water. Het resultaat is een desinfectiemiddel, door elektrochemische activatie, met HOCl als meest actieve stof die actief zijn tegen Salmonella en vele andere bacteriën, virussen, schimmels en gisten. De actieve stoffen zijn in zulke lage doseringen aanwezig, dat het middel volledig biologisch afbreekbaar is. Met andere woorden: Watter is voor drinkwater te gebruiken en zorgt continu voor 100% veilig drinkwater in het hele varkensbedrijf.

Beter en goedkoper bestrijdingsmiddel voor Salmonella bij varkens

Watter produceert u zelf, met uw eigen systeem. Het is een effectief desinfectiemiddel tegen Salmonella, dat goedkoper is dan chemicaliën. Tegelijkertijd gaat de uitval omlaag en de productie omhoog. Uw varkens gebruiken nu al hun energie om te groeien en niet om ziektekiemen te bestrijden. Omdat doseringsproblemen wegvallen werkt Watter ook nog eens effectiever bij de desinfectie van stallen, andere ruimtes en oppervlakken. En het watersysteem is en blijft vanaf nu 100% schoon en veilig.

Wilt u het zelf ervaren? U kunt een Watter machine eerst uitproberen. Als het u niet bevalt, halen wij de machine gewoon weer op. Meer weten? Neem contact op, of vraag direct een proefperiode aan.