Overslaan en ga direct naar de inhoud

Wat is rota?

Rotavirus, vaak aangeduid als 'rota', is een zeer besmettelijk virus dat kippen, varkens, katten en mensen kan infecteren. De naam rotavirus is afgeleid van de ronde vorm van het virus, die alleen onder een microscoop zichtbaar is. De ontwikkeling van symptomen vindt plaats in de buik, vergelijkbaar met die bij het norovirus, waarbij de maag en darmen ontstoken raken. De belangrijkste symptomen van een rotavirusinfectie zijn diarree en braken. Hoewel voornamelijk jonge boerderijdieren zoals biggen en kalveren worden getroffen, kunnen ook volwassen dieren door dit virus worden geïnfecteerd.

De Oorzaak en Symptomen van Rotavirus

Rotavirus wordt aangetroffen in uitwerpselen en veroorzaakt ernstige verliezen in de veehouderij, met een sterftepercentage van 30-44% bij rundvee wereldwijd. De infectie wordt overgedragen via de feco-orale route of door direct contact met de besmette omgeving. Dier-op-dier overdracht is eveneens mogelijk.

Het meest kenmerkende symptoom van rotavirus is waterdunne diarree en braken, maar koorts kan ook voorkomen. Opvallend bij diarree door rotavirus zijn de witte, gele en in ernstige gevallen bloedkleurige, waterige ontlasting met bloed. Naarmate de tijd vordert, kan het besmette dier onwillig worden om te drinken, wat leidt tot uitdroging.

Behandeling van Rotavirus

De behandeling van rotavirus richt zich vooral op hydratatie. De toegediende vloeistoffen moeten elektrolyten bevatten en worden bij voorkeur oraal toegediend. In ernstige gevallen kan een maagsonde nuttig zijn, hoewel dit de absorptietijd kan vertragen. Antibiotica kunnen secundaire bacteriële infecties verminderen, maar zijn niet effectief tegen het virus zelf en moeten daarom met voorzichtigheid worden gebruikt.

Aangezien een specifieke behandeling tegen het rotavirus ontbreekt, is het essentieel dat drinkwater schoon en vrij van kiemen is. Dit is vooral belangrijk voor kalveren, die bij de geboorte nog geen puur water kunnen drinken. Het is cruciaal dat de colostrumformule wordt gemengd met kiemvrij drinkwater. Een verzwakt immuunsysteem door het virus maakt de dieren extra kwetsbaar voor andere ziekteverwekkers, waardoor schoon drinkwater niet alleen helpt in de strijd tegen het virus, maar ook uitbraken helpt voorkomen.

Disinfection As A Service (DAAS)

Zorg- of VVT instelling?

Watter heeft speciaal voor de zorg- en VVT sector het DAAS concept ontwikkeld. Altijd een veilig, gebruiksvriendelijk en effectief desinfectiemiddel binnen handbereik.

Kiemvrij drinkwater en desinfectie met Watter

De twee belangrijkste besmettingsroutes van rota in de veehouderij zijn rechtstreeks via de ontlasting en via het drinkwater. Veehouders hebben moeite om de besmettingsroutes van het virus op een veilige én effectieve manier aan te pakken. Chloor is het bekendste chemische desinfectiemiddel dat werkt tegen rota. Maar het is prijzig, ongezond voor de dieren en lastig te doseren. Bij onderdosering is de moeite voor niets, bij overdosering kost het te veel geld en schaadt het dieren.

Het Watter-systeem stelt veehouders in staat om zelf desinfectiemiddel te produceren dat het tegen het rotavirus werkt, maar ook tegen alle andere micro-organismen. Met zout, water en elektriciteit produceert de machine een desinfectiemiddel met HOCl als actiefste stof dat werkzaam is tegen allerlei ziektekiemen zoals bacteriën, schimmels, gisten en virussen. Hierdoor kan de dosering erg laag zijn, waardoor het voordelig is en veilig te gebruiken is in een omgeving met dieren. Het is zelfs veilig voor drinkwater. Verder is het ideaal voor de desinfectie van stallen, oppervlakken, machines en meer. Biofilm verdwijnt uit de drinkwaterleidingen, compleet met alle ziekmakende virussen en bacteriën.

De voordelen van Watter in uw veehouderij:

  • Uw dieren drinken 100% kiemvrij drinkwater
  • De weerstand en de productie gaat omhoog
  • Geschikt voor desinfectie van stallen, ruimtes, oppervlaktes en meer
  • Milieuvriendelijk en duurzaam
  • 100% effectief, geen onder- of overdosering
  • Voordeliger dan chemicaliën: het Watter-apparaat verdient zichzelf terug

Watter is succesvol getest op virussen en andere ziektekiemen

Tests van onder andere TNO wezen uit dat Watter effectief is tegen virussen als het rotavirus, polio, noro, en influenza H5N2. Ook is de werking met betrekking tot andere pathogenen of ziektekiemen zoals bacteriën, gisten en schimmels aangetoond. Als werkzame stof is er een officiële registratie op de artikel 95 lijst. Dat betekent dat het voldoet aan de Europese Biocide Wetgeving.

Zoekt u een oplossing voor schadelijke ziektes binnen uw veehouderij zoals het rotavirus? Probeer het Watter-systeem dan eerst uit. Wij halen het apparaat gewoon weer op als u er niet tevreden over bent. Neem contact met ons op, we vertellen u graag meer over de voordelen.