Overslaan en ga direct naar de inhoud

Verwijdering van biofilm in water systemen

Watter heeft een test uitgevoerd voor het verwijderen van de biofilm uit een drinkleiding van een pluimveebedrijf. Er zijn camera opnames gemaakt aan de binnenkant van dezelfde leiding, voor, tijdens en na de behandeling. De leiding is enkele jaren oud en voorheen behandeld met waterstofperoxide.

De duidelijk aanwezige biofilm, is een belangrijk oorzaak van groei van schadelijke bacteriën (zoals bijvoorbeeld e-coli, legionella en salmonella) die ziektes zoals diarree veroorzaken bij de dieren. Na de behandeling is het duidelijk te zien dat de biofilm is verwijderd.

Watter gelooft dat met het verwijderen en voorkomen van een biofilm, het uitbreken van besmettelijke ziektes kan terugdringen en voorkomen. Een gevolg van de afgenomen besmettingsdruk in het drinkwater is een betere groei van de dieren en een lager sterftecijfer met als gevolg een mindere noodzaak voor antibiotica. Watter kan hierdoor op een duurzame manier een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van antibiotica gebruik in de intensieve veehouderij.