Overslaan en ga direct naar de inhoud

10 feiten over water bij pluimvee

 

Van voer weten we tot de gram nauwkeurig wat erin zit, wat weten we eigenlijk over water? Hier vindt u 10 feiten over water: over kwaliteit, meten, reinigen en productieverhoging. Wilt u aan de slag? Overtuig uzelf en maak een afspraak voor een vrijblijvende wateranalyse op uw bedrijf.

1. Goed water, beter rendement

Uit onderzoek blijkt dat de gezondheid en productie stijgt als het water volledig vrij is van bacteriën. Daarmee hoeft er geen energie verspild te worden aan afweer, en dat komt de productie ten goede. Volgens het GD kost vervuild water €16.000,- per jaar voor een bedrijf met 40.000 leghennen. Een goede aanpak van de waterkwaliteit is belangrijk voor de dieren én het rendement.

2. Leiding- of bronwater?

De keuze voor bronwater is vaak een financiële, maar hoe rendabel is die? De besparing wordt vaak teniet gedaan door een teveel aan ijzer, mangaan of methaan en de benodigde aanschaf van een ontijzeraar, beluchter, etc. Belangrijk is dat niet de oorsprong van het water, maar de kwaliteit in de drinkbak bepalend is. De waterkwaliteit verslechtert snel in de stal. Oók bij leidingwater.

3. 'Lekker' water

Kippen weten goed waar in de stal lekker water te halen is. De kwaliteit van het water wordt bepaald door de chemie en microbiologie en dit kan ook een weerslag hebben op de smaak. Pluimveehouders gebruiken vaak chemicaliën tegen bacteriën, maar die ruimen niet alles op, zoals schimmels en biofilm. Het verwijderen van alle verontreiniging verbetert de smakelijkheid van het water, waardoor de kippen meer en schoner water drinken.

4. Is helder ook schoon?

Bacteriën zijn niet te zien met het blote oog. Helder water is dus niet per sé schoon. Door een watermonster te nemen bij de drinknippel weet je wat de kip écht drinkt. Groei van kiemen gebeurt in elke stal: buffervaten, PVC- of tyleenleidingen en voerresten dragen daaraan bij. Dit betekent niet dat vervuiling zoals biofilm erbij hoort. Met de juiste aanpak kun je ervoor zorgen dat het water in de drinkbak kiemvrij wordt en blijft.

5. 100 liter per ronde!

Per ronde drinkt een leghen tot wel 100 liter water. Een groot deel van dit water gebruikt de hen voor de productie van de vloeibare ei-inhoud. Als er overal in de stal goed en lekker water te halen is, kunnen alle kippen optimaal water drinken, wat ten goede komt aan de uniformiteit.

6. Infectiedruk

Door vervuild water worden de dieren ook vatbaarder voor ziektes buiten het water om. De infectiedruk op hun gezondheid stijgt en kan zelfs leiden tot een toename van indirecte gezondheidsproblemen, zoals pootproblemen.

7. Veilige reiniging

Chemische middelen zijn niet altijd veilig voor mens en dier en pakken biofilm niet goed aan. Door gebruik te maken van het Watter systeem kun u continu het water schoon houden. Dit komt ten goede aan de waterkwaliteit, veiligheid en de portemonnee!

8. Juist meten

Een meting bij de bron zegt niets over het water dat de kippen drinken. Meet daarom áltijd uit de drinknippel of het drinkbakje. Alleen dan weet u wat de kippen echt drinken.

9. Biofilm

Biofilm is een mix van bacteriën, schimmels en voedingstoffen. Het is nauwelijks te bestrijden met chemicaliën of zuren, door dat het een complex systeem is. Met het Watter systeem verwijdert en voorkomt u continu biofilm, zonder dat het u veel kost!

10. Bekende bacteriën

Ziekteverwekkers die in het water kunnen zitten zijn onder meer E. coli, Salmonella en Legionella. Met het Watter systeem bereikt u de perfecte waterkwaliteit. Daardoor garandeert u de afwezigheid van deze ziektekiemen!

Lees meer over Watter in de pluimveehouderij