Overslaan en ga direct naar de inhoud

Legionellabestrijding in waterinstallaties

 

Gisteren maakte het RIVM bekend dat er een verhoogd risico is op besmetting met de legionellabacterie rondom afvalwaterinstallaties. Besmetting met Legionella kan leiden tot de longziekte Legionellose, ook bekend als veteranenziekte. Als gevolg adviseert het RIVM de waterzuiveringen om alvast (tijdelijke) maatregelen te nemen om de verspreiding van Legionella tegen te gaan. Op NPO Radio 1 legt epidemioloog Petra Brandsema uit dat dit advies breder geldt dan alleen afvalwaterzuivering. Ook andere industrieën waarbij water wordt gereinigd na het productieproces, zoals de voedselverwerking, kunnen een verhoogd risico hebben op verspreiding van Legionella.


Desinfecteren is maatwerk

Eén pasklare oplossing is er niet, vertelt Brandsema. Per installatie is er een risico analyse nodig om de gevaren en mogelijke verspreidingsroutes in kaart te brengen. Met de resultaten hiervan is pas duidelijk te maken welke maatregelen effectief zijn. Het is duidelijk dat de overheid steeds meer oog heeft voor de risico's van Legionellose en effectieve methodes om de bacterie tegen te gaan: zo werd in mei 2019 bekend dat de mogelijkheden tot Legionellabestrijding in prioritaire inrichten worden verruimd.

Met slechts water, elektriciteit en zout produceert het Watter systeem ter plekke een duurzaam desinfectiemiddel.

Het Watter systeem wordt in verschillende sectoren al ingezet voor de beheersing van Legionella in onder meer koeltorens en proceswater. Na onder meer een effectiviteitsstudie door TNO in 2012 is de vraag naar een effectieve en duurzame desinfectie toegenomen. In 2012 concludeerde TNO al dat klassieke methodes in vele toepassingen niet of nauwelijks praktisch toepasbaar zijn en dat het Watter wel een adequate oplossing is.

Het Watter systeem maakt ter plekke een duurzaam desinfectiemiddel uit water, stroom en zout. Het middel is in lage concentratie zeer effectief, maar onschadelijk voor mens en milieu. Met het systeem wordt transport en opslag van schadelijke chemicaliën overbodig en is onder- en overdosering niet mogelijk.

Meer weten over Legionellabestrijding met Watter? Lees bijvoorbeeld dit artikel in Noordz of neem contact met ons op.