Overslaan en ga direct naar de inhoud

Investering in het drinkwater betaalt zich binnen twee jaar terug

“De waarde van Watter ligt niet alleen in het uitsluiten van bacteriën.” Aan het woord is Jan Poppe, melkveehouder in Zwolle, “Als je uit de koe wilt halen wat erin zit moet je ook het drinkwater perfectioneren.” Dochter Julia vult aan: “Je moet het zelf willen drinken, hè. Een schone bak met fris water moedigt de dieren aan om goed te drinken. Dat stimuleert de voeropname en ondersteunt de natuurlijke weerstand van het dier.”

Meer aandacht voor water: maar hoe?

De familie Poppe is een schoolvoorbeeld van het nieuwe boeren. Op het bedrijf wordt de liefhebberij voor de koe gecombineerd met gezond ondernemen en maatschappelijke betrokkenheid. Zo werkt Julia naast haar activiteiten op het melkveebedrijf ook als docente op de landbouwschool in Raalte: “Ik vind het fijn dat ik drinkwater nu zelf onder de aandacht kan brengen bij de leerlingen, als ik eerlijk ben heb ik dat zelf een beetje gemist.” Vader Jan haakt daarop in: “De aanwezigheid van algen en bacteriën was mij al langer een doorn in het oog. We wisten alleen niet goed hoe we dit goed aan moesten pakken. We kenden gebruikers van chloor, maar hier willen we zelf niet mee aan de slag. Het is gevaarlijk en niet toegestaan.”

Tijdens een beurs kwam Jan in aanraking met de Watter technologie, terwijl Julia rond dezelfde tijd via school een bedrijf bezocht dat het systeem gebruikte. Het Watter-systeem is een apparaat dat via elektrolyse een desinfectiemiddel maakt van water. Het wordt automatisch toegevoegd aan het drinkwater van de dieren, waardoor dit wordt gezuiverd van bacteriën en biofilm, terwijl het biologisch afbreekbaar is. “Het resultaat was onmiskenbaar,” geeft Jan aan: “er kwam eerst rommel uit de leiding, maar na enkele dagen werd het water kraakhelder en dat is het inmiddels al drie jaar.”

Investering levert meer op dan het kost

Daar blijft het echter niet bij: trots worden resultaten van de Tankmelk Uiergezondheid gedeeld: “Al jarenlang hebben we nul punten. Er worden simpelweg geen bacteriën als Streptococcen, Aureus en Klebsiella aangetoond in het tankmelkonderzoek, op enkele omgevingsbacteriën na. Ook qua celgetal zakten we razendsnel van 300 naar 150 en inmiddels zitten we al heel lang op 135. Dit is niet alleen leuker boeren, maar toont ook aan hoe een investering in drinkwater zich terugverdient.”

Als melkveehouder ben je immers meer dan ooit ondernemer. Volgens Poppe gaat dat gepaard met een andere denkwijze: “Wanneer ik met collega-boeren over Watter spreek, gaat het al gauw over de kosten. Mensen zijn gewend niets uit te geven aan water en dus is elke euro er één extra. Maar bij elke investering gaan de kosten voor de baten uit. Waar het volgens mij te weinig over gaat zijn de zaken die het oplevert en hoe vaak kun je een technologie eerst uitproberen voor je het aanschaft? Wat ons heeft overtuigd zijn niet enkel de productiestijging of verbeterde gezondheid, het zijn ook allerlei kleinere zaken die opgeteld veel waard zijn. Onze dierdagdosering is enorm gezakt en daardoor ook het aantal behandelingen, dus dat scheelt verzorging, geneesmiddelen en veeartsbezoeken. Als ik het zo opnoem hebben we het apparaat al lang en breed terugverdiend. Laten we het daar eens over hebben!”, lacht de melkveehouder tot slot.

Ook profiteren van de voordelen?

U kunt een Watter systeem zelf uitproberen gedurende vijf maanden. Voor een kleine vergoeding, ontdekt u zelf de voordelen van schoon drinkwater voor uw bedrijf. Meer weten? Neem dan contact met ons op!

Ontdek het zelf

Vijf maanden proberen?

U kunt het Watter systeem vijf maanden uitproberen, om zelf te ontdekken wat schoon water voor uw bedrijf kan betekenen.