Overslaan en ga direct naar de inhoud

"Terugdringen chemicaliën is ook een investering in onze gezondheid."

Karin Perdaems tussen haar Polderkippen
Het Watter systeem bij Karin Perdaems

Als nieuwkomer in de vleeskuikensector kom je soms met verrassende inzichten over gangbare zaken. Zo ook Karin Perdaems. Zowel zij als haar man Mark zijn opgegroeid als echte akkerbouwers, maar toen ze tien jaar geleden een boerderij in Lelystad overnamen begonnen ze ook met het houden van kippen onder de noemer Polderkip. De aangekochte boerderij had namelijk al een stal én de bijbehorende pluimveerechten. “Uiteindelijk hebben we besloten om een extra stal bij te bouwen, zodat we hetzelfde aantal kuikens konden houden in dubbel zoveel ruimte. Op die manier passen de scharrelkippen in het Beter Leven-concept.”

Deze aandacht voor dierenwelzijn en milieu tekent de stijl van de onderneming. “Bij het opzetten van dit bedrijf hebben we ons gericht op het sluiten van kringlopen,” vertelt Karin, “Graan dat we verbouwen wordt aan onze kuikens gevoerd, waarna hun mest en spoelwater uit de stal wordt gebruikt op het land. Hiervan groeien de gewassen vervolgens weer, waarvan een deel dus weer wordt opgevoerd aan de dieren. En dat is eigenlijk het bedrijf in een notendop.”

Niet afhankelijk van formaline en waterstofperoxide

Door deze circulatie op het bedrijf was de onderneemster kritisch op de producten die gebruikt worden in de stallen. “Ons werd aangeraden waterstofperoxide (H2O2) te gebruiken voor de waterlijnen en formaline voor het ontsmetten van de stal,” vertelt Karin, “maar daar nam ik geen genoegen mee. Onze broederij werkt zelf met Watter en adviseerden ons contact op te nemen. Met het Watter-systeem kunnen we op ons bedrijf zelf desinfectiemiddel produceren uit slechts water en zout. Het geproduceerde ontsmettingsmiddel breekt na gebruik weer af in water en zout, wat veilig door dieren en gewassen opgenomen kan worden. “Hiermee slaan we twee vliegen in één klap: ten eerste waken we voor onze eigen gezondheid en veiligheid, doordat we giftige chemicaliën uitsluiten, en ten tweede zorgen we ervoor dat er ook geen residuen terecht komen in kip en bodem. De tarwe die hierop groeit komt uiteindelijk ook weer in het dier terecht.”

Na tien jaar gebruik zijn de leidingen nog brandschoon
Na tien jaar gebruik zijn de leidingen nog brandschoon

Kosten terugdringen én gezondheid verbeteren

Perdaems vertelt dat de keuze voor Watter niet uit een puur rendementsdenken is ontstaan: “Als je hogere marges wil halen kun je het makkelijkst besparen op kosten. Wij zien het terugdringen van chemische middelen echter ook als een investering in onze eigen gezondheid. Nadat onze stallen zijn ontsmet en verneveld met Watter loop ik de dag erna zo de stal in. Dat zou met formaline niet kunnen. Het levert dus ook nog eens arbeidsgemak op.”

“We zijn erg tevreden met Watter: de drinklijnen zijn brandschoon, we hebben geen antibiotica nodig en dat zonder chemische ontsmetting, geproduceerd in onze eigen schuur,” concludeert Karin. “Het gebruik van het Watter-systeem sluit op prachtige wijze aan op ons concept. Ik kan andere veehouders dan ook van harte aanraden om contact op te nemen met Watter, om eens het gesprek aan te gaan en te ondervinden of het ook bij hen past.”

Vijf maanden uitproberen

Zelf proberen of het Watter systeem iets is voor uw bedrijf? We vertellen u graag meer.