Overslaan en ga direct naar de inhoud

Of u zich nou bevindt in de industrie, veehouderij of gezondheidszorg, biofilm is een hardnekkig probleem waar u lastig van af komt. Bijna iedere onderneming die zich dagelijks bezighoudt met water heeft er wel ervaring mee. Watter staat voor u klaar om op een duurzame wijze biofilm te bestrijden, zonder gebruik van schadelijke chemicaliën. 

Wat is biofilm?

Biofilm is een slijmerig laagje dat kan achterblijven in bijvoorbeeld een leiding. Deze slijmerige laag wordt gecreëerd door micro-organismen. In tegenstelling tot de meeste micro-organismen om ons heen, is deze laag wél te zien met het blote oog. Zoals we in deze blog refereren, biofilm is net een klein bos in de waterleiding. Het hecht zich aan elkaar, hierdoor kunnen er zelfs meerdere lagen ontstaan. Dit vormt een gevaar voor mens, dier en product omdat het ziektes en andere gezondheidsklachten met zich mee kan brengen. Ook het eindproduct kan flink aangetast worden door biofilm, waardoor kwaliteitsverlies of ongewenste geuren of smaken kunnen voorkomen. Op plekken waar water doorheen stroomt of waar het langdurig nat is, kan biofilm voorkomen. Het vervelende aan biofilm is dat het bestand is tegen vele middelen en deze hierdoor weinig of minder effect hebben.  

Biofilm bestrijden, met welke middelen? 

Vanwege de gevaren en nadelen van biofilm is het goed om dit te bestrijden. De leidingen doorspoelen heeft vaak geen zin omdat dit het biofilm alleen maar verplaatst. Als u biofilm wilt bestrijden is het noodzakelijk om de bacteriën continu af te doden. Biofilm valt te bestrijden met vele conventionele desinfectiemiddelen. Dit werkt wel effectief, maar een nadeel is dat je vaak een grote hoeveelheid aan middelen moet gebruiken. Deze middelen zitten vol met schadelijke chemicaliën. U moet zich vaak houden aan allerlei gebruiksvoorschriften en gebruik maken van veiligheidsmaterialen. Niet alleen is het een gevaar om schadelijke chemicaliën te gebruiken, ook tasten deze middelen het milieu en de gezondheid aan. 

Doei schadelijke chemicaliën, hallo Watter

Al deze nadelen hebben ons gemotiveerd om een betere optie te vinden. Bij Watter hebben we daarom ook een duurzame en veilige oplossing voor dit probleem gevonden. Met gebruik van elektrochemische activatie van water en zout ontstaat er een duurzaam desinfectiemiddel. In dit middel is HOCl de werkzame stof. Vanwege de kleine molecuulgrootte presteert HOCl beter dan andere desinfectiemiddelen. Ook kunt u ons middel in veel lagere concentraties gebruiken dan andere conventionele (chloor)middelen. Door onze in-situ oplossing kunt u op locatie het desinfectiemiddel produceren. Hierdoor vervangt u schadelijke middelen zoals waterstofperoxide, formaline of perazijnzuur. 

Bewezen effectief biofilm bestrijden 

Watter is bewezen effectief tegen biofilm, dat is uitvoerig getest. Onafhankelijke wetenschappelijke instituten hebben ons desinfectiemiddel uitvoerig getest. Deze hebben wij gehaald en daardoor zijn wij onder meer geschikt voor de bestrijding van bacteriën, schimmels, gisten, virussen en desinfectie van oppervlaktes, watersystemen en drinkwater voor dieren. 

Vraag meer informatie aan of plan een vrijblijvend gesprek in met één van onze professionals.

Wilt u ook ontdekken welke oplossing Watter u kan bieden?