Overslaan en ga direct naar de inhoud

Desinfectie van proceswater is essentieel om producten van de hoogste kwaliteit te behouden. Er zijn veel verschillende desinfectiemethoden, dus het kiezen van de juiste kan moeilijk zijn. Een van de bekendere methoden is UV-C-desinfectie, dat micro-organismen in industriële omgevingen effectief uitroeit. Echter, er zijn nadelen aan UV-C-desinfectie. Een alternatieve methode zoals het Watter-systeem kan geschikter zijn.

Hoe werkt UV-desinfectie?

UV-C-desinfectie wordt veel gebruikt in de industriële sector voor het desinfecteren van proceswater en het waarborgen dat het proceswater voldoet aan gezondheids- en regelgevingseisen. Deze desinfectiemethode doodt micro-organismen door hun DNA of RNA te beschadigen, waardoor ze zich niet kunnen voortplanten en verspreiden.

Factoren om rekening mee te houden bij UV-desinfectie:

  1. Kostbaar: UV-C-desinfectie is duur. Na de initiële investering stoppen de doorlopende kosten niet. Regelmatig onderhoud, zoals het vervangen van lampen om de optimale prestaties te behouden, kan na verloop van jaren aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Gemiddeld kost een te vervangen lamp tussen de €200 en €500, exclusief arbeidskosten.
  2. Herbesmetting: Omdat UV-C alleen het water desinfecteert op de plaats waar de lamp is geplaatst, is er kans op herbesmetting door micro-organismen afkomstig uit biofilm verderop in het systeem.
  3. Aanvullende desinfectie: UV-C-desinfectie doodt alleen micro-organismen op de specifieke plaats waar de lamp is geplaatst. Biofilm zal zich echter nog steeds opbouwen en koloniseren door de waterleidingen heen. Daarom moet er nog steeds regelmatig chemische desinfectie worden uitgevoerd.
  4. Kiemgetal reductie: UV-C-desinfectie roeit 99,99% van de micro-organismen uit.

Hoe werkt HOCl?

HOCl, ook bekend als hypochloorzuur, is een stof die van nature aanwezig is. Het wordt geproduceerd in de witte bloedcellen van alle zoogdieren om het immuunsysteem te helpen infecties te bestrijden. Daarom is HOCl onschadelijk voor mensen, dieren en het milieu. Zelfs in lage concentraties vernietigt HOCl bacteriën, virussen, schimmels en gisten, terwijl het ook effectief biofilmopbouw verwijdert en met een continue dosering voorkomt dat het terugkomt.

Het Watter-systeem

Het Watter-systeem is een machine die desinfectiemiddel produceert met HOCl als werkzame stof op locatie (in-situ). Alleen water, zout en elektriciteit zijn nodig om het desinfectiemiddel te produceren. De installatie bestaat uit een zout- en opslagvat dat aan het systeem is gekoppeld. Het is verbonden met het proces- of drinkwater via één of twee doseerpompen die automatisch de precieze hoeveelheid desinfectiemiddel in het waterdistributiesysteem doseren.

Factoren om rekening mee te houden bij Watter:

  1. Lage operationele kosten: Hoewel er een initiële investering nodig is, zijn de productiekosten uitzonderlijk laag door de eenvoudige toevoeging van zout aan het systeem. Dit zorgt niet alleen voor lange termijn kostenbesparingen, maar vermindert ook de arbeidstijd aanzienlijk aangezien de Watter-desinfectieoplossing het hele waterdistributiesysteem desinfecteert.
  2. Verwijdering van biofilm: HOCl verwijdert en voorkomt biofilmopbouw bij een continue dosering. Daarom is aanvullende desinfectie en reiniging van de leidingen niet nodig.
  3. Milieuvriendelijk: Aangezien HOCl van nature aanwezig is, is het biologisch afbreekbaar. De ecologische voetafdruk wordt verminderd door de in-situ productie, waardoor de levering van jerrycans met desinfectiemiddel naar uw bedrijfslocatie overbodig is.
  4. Effectiviteit: HOCl is zeer effectief tegen een breed scala aan bacteriën en vernietigt tot 99,999% van deze bacteriën. Bovendien verwijdert het biofilm en voorkomt het bij een continue dosering dat het terugkomt.

HOCl als alternatief voor UV-C-desinfectie

Het Watter-systeem is een gebruiksvriendelijk alternatief voor UV-C-desinfectie, vooral wanneer alle factoren in overweging worden genomen. Terwijl lokale UV-C-desinfectie effectief is in het doden van de micro-organismen die in het water stromen, richt het zich niet op microbiële hotspots binnen het systeem. Deze hotspots, vaak gelegen op specifieke plaatsen zoals pijpoppervlakken of verbindingen, blijven bacteriën vasthouden en mogelijk in de waterstroom vrijgeven, waardoor de algehele effectiviteit van het desinfectieproces wordt beïnvloed. Dit betekent dat biofilm en microbiologisch geïnduceerde corrosie nog steeds problemen kunnen veroorzaken. HOCl pakt deze problemen direct aan door het hele waterdistributiesysteem te desinfecteren. De Watter-desinfectieoplossing vernietigt effectief micro-organismen, verwijdert biofilm en voorkomt bij een continue dosering dat het terugkomt.

Om hun effectiviteit te vergelijken, heeft de UV-C-lamp een logreductie van 4, terwijl HOCl een logreductie van 5 heeft. Dit betekent dat de UV-C-lamp 99,99% uitroeit, terwijl HOCl tot 99,999% van de micro-organismen op een bepaald oppervlak elimineert. Het lijkt misschien geen groot verschil, maar stel dat er 1.000.000 bacteriën aanwezig zijn: na het gebruik van UV-C-desinfectie zouden er nog steeds 100 bacteriën overblijven, terwijl met HOCl slechts 10 zouden overblijven. Stel dat de bacteriën elke 15 minuten verdubbelen, dan zou binnen 5 uur na het gebruik van UV-C-desinfectie het aantal kiemen 104.857.000 zijn, terwijl het met HOCl slechts 10.485.760 zou zijn. Dit resulteert in een verschil van 94.371.840 bacteriën, wat een significant verschil is.

De milieuvriendelijke voordelen van HOCl sluiten aan bij de trends in de industrie richting duurzame technologieën. Deze factoren maken HOCl niet alleen een alternatief, maar mogelijk een betere keuze voor proceswaterdesinfectie in verschillende industriële toepassingen.

Neem vandaag nog contact op met onze microbiologen om te leren hoe het Watter-systeem uw proceswaterdesinfectie kan verbeteren.

Hoe kan Watter uw bedrijf helpen?