Overslaan en ga direct naar de inhoud

MIC, ook wel bekend als microbial induced corrosion, treedt op wanneer biofilmvormende micro-organismen stoffen afscheiden die corrosief kunnen werken. Deze chemische aanval op materialen kan verschillende oppervlakken aantasten en daarom kan MIC een duurder probleem worden.

Wat is biofilm?

Biofilm is een slijmerige laag die zich aan talloze oppervlakken of weefsels hecht. Deze laag, soms zichtbaar met het blote oog, bevat micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels en gisten). Deze vormen een gevaar voor mens,dier en milieu. Biofilm kan zich vormen op vochtige plaatsen waar water wordt opgeslagen of waar water doorheen stroomt.

Waarom is biofilm op zichzelf al een probleem?

Als we het hebben over biofilm, dan hebben we het ook over de schade die daarmee kan ontstaan als dit in de leidingen groeit. De zogeheten microben kunnen in het water terechtkomen en zorgen voor bijvoorbeeld oxidatie van materialen, snelle derving van producten en eventueel ook het infecteren van mensen die besmette producten consumeren. Deze slijmerige laag is lastig te bestrijden omdat het bestand is tegen vele middelen. 

Van biofilm naar MIC

Microbial induced corrosion is een veelvoorkomend fenomeen dat voor veel irritaties kan zorgen binnen de industrie. De gassen die worden achtergelaten door de biofilm, ontbindingsstoffen en andere stoffen werken corrosief en kunnen leiden tot schade aan materialen. Door MIC wordt de levensduur en de kwaliteit van deze materialen aangetast. Ook verstoppingen, vervuiling en zelfs explosiegevaar kunnen het gevolg zijn van deze oorzaak van corrosie. Het kan schade aanrichten aan materialen zoals metaal, beton, rubber en kunststof. 

MIC preventie en bestrijding met duurzame desinfectietechnologie

U kunt MIC tegengaan met ons duurzame desinfectiesysteem. Het Watter-systeem is ontwikkeld om op locatie een duurzaam desinfectiemiddel (WDS) te produceren. Met enkel water, zout en stroom wordt een middel geproduceerd waarbij HOCl de werkzame stof is. Dit doodt bacteriën, schimmels, gisten en virussen zónder gebruik te maken van schadelijke chemicaliën. Ons desinfectiemiddel is veilig voor mens en eindproduct en is effectiever in lage concentraties dan de meeste traditionele desinfectiemiddelen. Bovendien wordt u onafhankelijk van leveranciers, transport en opslag van schadelijke chemicaliën. Vanaf de dag dat u ons Watter-systeem aanschaft, kunnen biofilm en bijgevolg MIC verleden tijd zijn.

Bent u ook klaar met MIC?

Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek de mogelijkheden.

Tim van den Toorn

Over de auteur

Tim van den Toorn

Tim is een senior microbioloog bij Watter, gespecialiseerd in de toepassing van het desinfectiesysteem voor proceswater en oppervlakteontsmetting in verschillende industrieën. Hij werkt nauw samen met bedrijven om het Watter-systeem te implementeren en nieuwe klantspecifieke toepassingen te ontwikkelen. Optimale proceswaterkwaliteit, kiemvrije oppervlakken en verbeterde duurzaamheid kunnen daardoor worden gegarandeerd. Tim's expertise en begeleiding dragen aanzienlijk bij aan het bevorderen van de industriestandaarden en het bevorderen van veilige desinfectiepraktijken. Deze zijn perfect in lijn met de toewijding van Watter om innovatieve oplossingen te bieden.