Overslaan en ga direct naar de inhoud

MIC, ook wel Microbiologically Induced Corrosion genoemd, ontstaat doordat micro-organismen die biofilm vormen stoffen uitscheiden die corrosief werken. Dit is een chemische aantasting van materialen waardoor verschillende oppervlaktes kunnen worden aangetast. Het ontstaan van MIC kan dan ook uitgroeien tot een hogere kostenpost. 

Wat is biofilm?

Biofilm is een slijmerige laag met microscopische beestjes die zich hechten aan een oppervlakte. Het kan ontstaan op zowel weefsel als vaste en vloeibare oppervlakken. Deze laag met bacteriën, virussen, schimmels en gisten is wél te zien met het blote oog, in tegenstelling tot losse micro-organismen. De biofilm is als het ware een bos bestaande uit bacteriën, schimmels, mineralen, algen en water. Bijna overal waar het langdurig nat is, waar water opgeslagen is of doorheen stroomt, kan biofilm ontstaan. 

Waarom is biofilm op zichzelf al een probleem?

Als we het hebben over biofilm, dan hebben we het ook over de schade die daarmee kan ontstaan als dit in de leidingen groeit. De zogeheten microben kunnen in het water terechtkomen en zorgen voor bijvoorbeeld oxidatie van materialen, snelle derving van producten en eventueel ook het infecteren van mensen die besmette producten consumeren. Deze slijmerige laag is lastig te bestrijden omdat het bestand is tegen vele middelen. 

Van biofilm naar MIC

Microbieel geïnduceerde corrosie is een veelvoorkomend fenomeen dat voor veel irritaties kan zorgen binnen de industrie. De gassen die worden achtergelaten door de biofilm, rottingsstoffen en andere stoffen werken corrosief en kunnen leiden tot schade aan materialen. Door MIC wordt de levensduur en de kwaliteit van deze materialen aangetast. Ook verstoppingen, vervuiling en zelfs explosiegevaar kunnen het gevolg zijn van deze oorzaak van corrosie. Het kan schade aanrichten aan materialen zoals metaal, beton, rubber en kunststof. 

MIC preventie en bestrijding met duurzame desinfectietechnologie

U kunt MIC tegengaan met ons duurzame desinfectiesysteem. Het Watter-systeem is ontwikkeld om op locatie een duurzaam desinfectiemiddel (WDS) te produceren. Met enkel water, zout en stroom wordt een middel geproduceerd waarbij HOCl de werkzame stof is. Dit doodt bacteriën, schimmels, gisten en virussen zónder gebruik te maken van schadelijke chemicaliën. Ons desinfectiemiddel is veilig voor mens en eindproduct en is effectiever in lage concentraties dan de meeste traditionele desinfectiemiddelen. Daarnaast wordt u onafhankelijk van een leverancier en is vervoer en opslag van schadelijke chemicaliën verleden tijd. 

Bent u ook klaar met MIC?

Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek de mogelijkheden.

Over de auteur

Tim van den Toorn