Overslaan en ga direct naar de inhoud

De maatschappelijke druk om als veehouder in te zetten op hergebruik neemt toe. Er zijn veel verschillende manieren om hier aan bij te dragen. Waterhergebruik is daar één van. Naast de traditionele waterbronnen, wordt er ook geëxperimenteerd met regenwater als waterbron. Echter, het is wel zo dat u niet zomaar kunt overstappen op regenwater. 

Regenwater als alternatief voor drinkwater

Veehouders moeten ervoor zorgen dat hun dieren voldoende drinkwater hebben, maar deze waterbronnen kosten vaak wel wat. En wanneer u gebruik van grondwater maakt, is het nog maar de vraag of er in droge zomers genoeg drinkwater voor uw dieren beschikbaar is. Met hergebruik in gedachten wordt regenwater als alternatief voor drinkwater voor pluimvee onder de loep genomen door Life Aclima. Dit is een project van de EU en wordt in België uitgevoerd. Hoewel er mogelijkheden zijn, roept het ook wat vragen op over veilig gebruik. Regenwater kost niets, maar om er goed drinkwater van te maken, brengt het wel wat uitdagingen met zich mee.  

Zo schoon mogelijk opvangen en opslaan

Life Aclima benoemd dat het belangrijk is om het water zo schoon mogelijk op te vangen en op te slaan. Denk dan aan goed onderhouden dakgoten en een opslagplaats die met regelmaat gereinigd wordt. Door deze opslagplaats ondergronds te vestigen, zorgt dit ervoor dat het water koel blijft. Hierdoor zal de groei van bacteriën langzamer gaan, en dat heeft een positief effect op het kiemgetal in het water. Naast het opvangen van regenwater en de opslag ervan, is er voor schoon en veilig drinkwater meer nodig dan alleen deze voorzorgsmaatregelen. 

Effectieve behandeling op regenwater 

Voordat het regenwater daadwerkelijk gebruikt kan worden als drinkwater, moet het eerst goed behandeld worden. Let op: regenwater komt gratis uit de lucht vallen, maar de stappen om er drinkwater van te maken, brengen kosten met zich mee. Regenwater kan in aanraking komen met uitwerpselen van wilde vogels, en met stof uit de stal en de omgeving. Het is onbekend welke ziektemakers er in het water zitten, en daarom is een behandeling van het water aan te raden. Bij ernstige vervuiling wordt eerst nog een voorbehandeling aangeraden, gevolgd door filtratie om de drijvende verontreinigingen uit het water te halen. Afsluitend kunt u gebruikmaken van een desinfectiemiddel. Traditionele middelen zoals waterstofperoxide of ozon worden nog vaak gebruikt, maar deze zijn schadelijk voor het milieu en kunnen gezondheidsklachten met zich meebrengen. Het is daarom beter om te kiezen voor een duurzaam alternatief.

Duurzame waterbron, duurzaam desinfecteren

Watter biedt een duurzame desinfectieoplossing voor dit regenwater. Door een zoutwateroplossing die geëlektrolyseerd wordt, vormt er een duurzaam desinfectiemiddel. Dit middel, met HOCl als werkzame stof, is effectief tegen bacteriën, schimmels, gisten en virussen. Ons desinfectiemiddel is veilig voor mens, dier en milieu. Een meebrengend voordeel is dat u onze desinfectie op locatie (in-situ) kunt genereren met ons Watter-systeem. Zo bent u niet meer afhankelijk van uw huidige leverancier, bespaart u in transportkosten, heeft u minder plastic afval en scheelt het sjouwen en opslag van jerrycans en vaten met schadelijke chemicaliën.

Neem vrijblijvend contact met ons op en laat u informeren over de mogelijkheden.

Wilt u ook een schone drinkwaterbron voor uw pluimvee?