Overslaan en ga direct naar de inhoud

Belang van watertesten

Hoe weet ik of mijn water schoon is?

Gebruikt u leidingwater, grondwater of oppervlaktewater voor industriële processen of als drinkwater voor uw vee? Ongeacht de waterbron en toepassing, de waterkwaliteit is cruciaal. Voor industriële processen is het essentieel om de kwaliteit van uw eindproduct te waarborgen. In de veehouderij draagt goede waterkwaliteit direct bij aan de gezondheid van uw dieren. Om te achterhalen wat de kwaliteit van uw water is, kunt u uw water laten testen. Zo krijgt u gericht inzicht en kunt u uw water indien nodig verbeteren.

Waarom regelmatig water testen cruciaal is

Het regelmatig uitvoeren van water testen is van groot belang voor industrieën die water gebruiken. Denk aan de voedselindustrie, waar onvoldoende waterkwaliteit kan leiden tot besmetting (1). Ook in de veehouderij kan de gezondheid van dieren via het drinkwater negatief worden beïnvloed (2). Door uw water regelmatig te testen, krijgt u continu inzicht in de staat van uw waterkwaliteit.

Zo weet u wat er écht in uw water zit

Wilt u precies weten wat de kwaliteit van uw water is? Hiervoor zijn diverse water testen beschikbaar, zowel chemische als microbiologische. Beide parameters zijn van grote waarde.

  • Chemische water testen geven inzicht in de aanwezige stoffen in het water, zoals zouten, mineralen en chemische verbindingen.
  • Microbiologische water testen onderzoeken welke micro-organismen (bacteriën, virussen en schimmels) in welke hoeveelheid in het water aanwezig zijn (3).

Voor betrouwbare en accurate water testen kunt u terecht bij gerenommeerde laboratoria. Denk hierbij aan gespecialiseerde partijen zoals CLVP of Eurofins, die breed erkend zijn voor hun expertise en betrouwbaarheid op het gebied van wateranalyse. Zij kunnen u helpen met gedegen analyses van uw waterkwaliteit.

Wat te doen bij microbiologische vervuiling

Is uw water microbiologisch vervuild? Dit kan veroorzaakt worden door biofilm in bijvoorbeeld leidingen (4). Gelukkig is dit te voorkomen door desinfectie met Watter Disinfection Solution (WDS). Dit product, gebaseerd op hypochlorigzuur (HOCl), is bewezen effectief tegen bacteriën, virussen en schimmels. Bovendien dringt het ook biofilm binnen (5). Met het Watter systeem kunt u WDS op locatie produceren, waardoor u altijd beschikt over een vers en effectief middel. Hiermee bent u verzekerd van water met de juiste microbiologische kwaliteit.

Referenties

  1. Shi, X., & Zhu, X. (2009). Biofilm formation and food safety in food industries. Trends in Food Science & Technology, 20(9), 407–413. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2009.01.054
  2. Eenige, M & Counotte, Guillaume & Noordhuizen, Jos. (2013). Drinking water for dairy cattle: Always a benefit or a microbiological risk?. Tijdschrift voor diergeneeskunde. 138. 86-97, 99.
  3. Shmeis, R. M. A. (2018). Water Chemistry and Microbiology. In Comprehensive analytical chemistry (pp. 1–56). https://doi.org/10.1016/bs.coac.2018.02.001
  4. Carrascosa, C., Raheem, D., Ramos, F., Saraiva, A., & Raposo, A. (2021b). Microbial Biofilms in the Food Industry—A Comprehensive Review. International Journal Of Environmental Research And Public Health, 18(4), 2014. https://doi.org/10.3390/ijerph18042014
  5. Aherne, O., Ortiz, R., Fazli, M. M., & Davies, J. R. (2022). Effects of stabilized hypochlorous acid on oral biofilm bacteria. BMC oral health, 22(1), 415. https://doi.org/10.1186/s12903-022-02453-2

Voorkom besmetting voordat het begint!