Overslaan en ga direct naar de inhoud

Heb je ooit gehoord van slijmophoping in waterleidingen? Wat op het eerste gezicht onschuldig lijkt, kan in werkelijkheid leiden tot verstoppingen, schade aan het leidingmateriaal en zelfs gezondheidsproblemen. De boosdoener? Grote kans dat het biofilm is, een hardnekkige slijmlaag veroorzaakt door bacteriën.

Microbieel slijm

Slijm/biofilm ontstaat wanneer micro-organismen, zoals bacteriën, zich hechten aan oppervlakken. Wanneer meerdere micro-organismen zich samenvoegen, vormen ze een slijmerige laag die hen bij elkaar houdt. Dit slijm biedt bescherming tegen invloeden van buitenaf, zoals desinfectiemiddelen. Bovendien kunnen de micro-organismen binnen deze laag met elkaar communiceren en zich blijven vermenigvuldigen. Naarmate de biofilm groeit, kunnen stukken ervan loslaten en zich verderop in het systeem opnieuw hechten (1). Zo verspreidt het probleem zich en ontstaat op meerdere plekken in het watersysteem een slijmlaag. Dit belemmert niet alleen de waterstroom, maar tast ook het leidingmateriaal aan. Hierdoor neemt de kans op lekkages toe (2).

biofilm in leiding

Gezondheidsrisico’s

Slijmvorming in watersystemen brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Bij bijvoorbeeld slijm in industriële systemen kan dit leiden tot kruisbesmetting met ziekteverwekkers. In de voedingsindustrie kan dit mogelijk uitbraken of voedselbederf tot gevolg hebben. Ook in ziekenhuizen en de veehouderij vormt biofilm een bedreiging voor hygiëne en veiligheid (2).

Slijmvorming voorkomen

Het voorkomen van biofilm en slijmvorming is een grote uitdaging, met name in sectoren waar hygiëne cruciaal is. Omdat de micro-organismen in een biofilm beter bestand zijn tegen de meeste antimicrobiële middelen, moet goed nagedacht worden over welk middel ingezet wordt voor de biofilmpreventie (2). Een uitstekend middel hiervoor is Watter Disinfection Solution (WDS). Dit middel op basis van hypochlorigzuur (HOCl) is in staat het biofilm binnen te dringen en de micro-organismen te doden (3). WDS is inzetbaar in diverse sectoren en effectief tegen een breed scala aan bacteriën, virussen, schimmels en gisten. Hierdoor is het bij uitstek geschikt om slijmophoping te voorkomen.

Meer weten?

Lees meer over biofilm/slijmvorming in de volgende blogs:

Referenties

  1. Tolker-Nielsen, T. (2015). Biofilm Development. Microbiology Spectrum, 3(2).
  2. Carrascosa, C., Raheem, D., Ramos, F., Saraiva, A., & Raposo, A. (2021). Microbial Biofilms in the Food Industry—A Comprehensive Review. International Journal Of Environmental Research And Public Health, 18(4), 2014.
  3. Aherne, O., Ortiz, R., Fazli, M. M., & Davies, J. R. (2022). Effects of stabilized hypochlorous acid on oral biofilm bacteria. BMC oral health, 22(1), 415.

Over de auteur

Eva Dankers