Overslaan en ga direct naar de inhoud

Wat is het norovirus?

Het norovirus is niet één, maar een groep van virussen die in veel gevallen de verwekkers van diarree zijn. Bij buikgriep is de kans ongeveer 50% dat norovirus de oorzaak is. Het is erg besmettelijk, vooral voor mensen met bloedgroep O. Zij raken vaker geïnfecteerd dan mensen met andere bloedgroepen.

Norovirus symptomen

Diarree is een van de symptomen van het norovirus. Het gaat meestal gepaard met braken. Een besmet persoon vertoont deze symptomen tussen de 15 en 48 uur na besmetting met het virus. Het braken gebeurt plotseling en met veel kracht. Dat wordt ook wel explosief braken of projectielbraken genoemd. Koorts, hoofdpijn, buikpijn/maagpijn en spierpijn zijn andere veelvoorkomende norovirus symptomen. Sommige mensen zijn wel besmet, maar hebben geen symptomen. Ze zijn wel besmettelijk voor anderen.

Norovirus behandelen en voorkomen

De door het norovirus veroorzaakte buikgriep gaat vanzelf over binnen maximaal een dag of vier. Mocht dat niet zo zijn, is het verstandig om de huisarts te bellen. Er is geen medicijn tegen het virus, de patiënt moet uitzieken. Door het braken en de diarree ligt uitdroging op de loer. Besmette personen moeten daarom voldoende vocht, suikers en zouten binnen krijgen.

Om besmetting met het norovirus te voorkomen via anderen is goede hygiëne het belangrijkst. Handen wassen en desinfecteren na toiletbezoek en schoonmaken met desinfecterende middelen. Iemand met het norovirus kan het beste een apart toilet gebruiken tot de klachten verdwenen zijn. Behalve het toilet zijn ook lichtknoppen, deurklinken en andere oppervlakken die veel met de handen aangeraakt worden belangrijk om te ontsmetten.

Disinfection As A Service (DAAS)

Zorg- of VVT instelling?

Watter heeft speciaal voor de zorg- en VVT sector het DAAS concept ontwikkeld. Altijd een veilig, gebruiksvriendelijk en effectief desinfectiemiddel binnen handbereik.

Norovirus is de meest voorkomende oorzaak van uitbraken van door voedsel overgedragen ziekten

Besmetting verloopt niet altijd via mensen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA) registreert uitbraken van door voedsel overgedragen ziekten. Norovirus komt daarbij meestal als 'winnaar' uit de bus. De meeste mensen hebben wel eens gehoord van uitbraken op cruiseschepen, in zorginstellingen of op scholen. In deze gevallen raken tot honderden mensen tegelijk besmet via voedsel. Jaarlijks krijgen ongeveer 600.000 mensen gastro-enteritis als gevolg van het norovirus.

De voedingsmiddelen waarin het norovirus voorkomt zijn voornamelijk rauwe zeevruchten zoals oesters en mosselen. Dit komt door het water waarin ze worden gekweekt of grootgebracht. Fruit en groenten kunnen ook besmet zijn. Belangrijk: Norovirus kan ook worden overgedragen via het proceswater in de fabriek waar het voedsel is verwerkt.

Oppervlaktedesinfectie met vernevelen voorkomt verspreiding

Als er een norovirusinfectie heeft plaatsgevonden in uw ziekenhuis of zorginstelling, wilt u natuurlijk een nieuwe uitbraak voorkomen. Oppervlaktedesinfectie met vernevelen van onze Watter desinfectie oplossing is dan uw troef. Door het gebruik van onze vernevelaars wordt elke ruimte (en dus ook de oppervlakken in die ruimte) gedesinfecteerd door de kleine druppeltjes (5 micrometer), waardoor de virusdeeltjes worden gedood. Het middel uit ons systeem maakt het ook gemakkelijk om tafels, stoelen en deurknoppen af te vegen, waardoor het risico op besmetting door druppels aanzienlijk wordt verminderd.

Producenten van zeevruchten, fruit en groenten moeten slim zijn in hun strijd tegen biofilm. Bacteriën (waaronder salmonella en E. coli) en virussen (waaronder norovirus) moeten worden gedood. Traditionele desinfectie met chemicaliën heeft nadelen, vooral in de voedingsmiddelenindustrie. Chemicaliën zijn giftig en mogen niet in voedsel terechtkomen. Tussentijds doorspoelen van leidingen heeft slechts een tijdelijk effect, waarbij de juiste dosering van chemicaliën problematisch is. Als er te weinig desinfectiemiddel wordt gebruikt, is alle moeite voor niets geweest. Als er te veel wordt gebruikt, wordt het duur, want chemicaliën zijn niet goedkoop, zoals we weten.

Watter houdt uw kamers en oppervlakken veilig en effectief virusvrij.

Watter is het veiligere en effectievere alternatief voor chemische desinfectie. Met je eigen Watter-systeem maak je je eigen biologisch afbreekbare ontsmettingsmiddel. Alles wat je nodig hebt is elektriciteit, zout en water en de elektrolyse produceert HOCl. Door de lage dosering is het nog steeds effectief tegen micro-organismen. Deze lage dosering maakt Watter een duurzaam, milieuvriendelijk en volledig biologisch afbreekbaar product. Voor gebruik in de vernevelaar, voor oppervlaktedesinfectie en bijvoorbeeld voor desinfectie van proces-/industrieel water, voor desinfectie van medische instrumenten om norovirussen geen kans te geven.

Bewezen werkzaamheid tegen schadelijke virussen en bacteriën.

Watter is niet alleen bewezen effectief tegen norovirussen, maar ook tegen andere virussen zoals polio, rota en influenza H5N2. TNO heeft het met succes getest tegen verschillende bacteriën, gisten en schimmels.

Ben je klaar om actie te ondernemen tegen het norovirus? Dan zult u ontdekken dat het gebruik van Watter in uw proces nog veel meer voordelen met zich meebrengt. U bent van harte welkom om het Watter systeem alvast uit te proberen. Neem contact met ons op voor meer informatie.