Overslaan en ga direct naar de inhoud

Wat is het norovirus?

Het norovirus is niet één, maar een groep van virussen die in veel gevallen de verwekkers van diarree zijn. Bij buikgriep is de kans ongeveer 50% dat norovirus de oorzaak is. Het is erg besmettelijk, vooral voor mensen met bloedgroep O. Zij raken vaker geïnfecteerd dan mensen met andere bloedgroepen.

Norovirus symptomen

Diarree is een van de symptomen van het norovirus. Het gaat meestal gepaard met braken. Een besmet persoon vertoont deze symptomen tussen de 15 en 48 uur na besmetting met het virus. Het braken gebeurt plotseling en met veel kracht. Dat wordt ook wel explosief braken of projectielbraken genoemd. Koorts, hoofdpijn, buikpijn/maagpijn en spierpijn zijn andere veelvoorkomende norovirus symptomen. Sommige mensen zijn wel besmet, maar hebben geen symptomen. Ze zijn wel besmettelijk voor anderen.

Norovirus behandelen en voorkomen

De door het norovirus veroorzaakte buikgriep gaat vanzelf over binnen maximaal een dag of vier. Mocht dat niet zo zijn, is het verstandig om de huisarts te bellen. Er is geen medicijn tegen het virus, de patiënt moet uitzieken. Door het braken en de diarree ligt uitdroging op de loer. Besmette personen moeten daarom voldoende vocht, suikers en zouten binnen krijgen.

Om besmetting met het norovirus te voorkomen via anderen is goede hygiëne het belangrijkst. Handen wassen en desinfecteren na toiletbezoek en schoonmaken met desinfecterende middelen. Iemand met het norovirus kan het beste een apart toilet gebruiken tot de klachten verdwenen zijn. Behalve het toilet zijn ook lichtknoppen, deurklinken en andere oppervlakken die veel met de handen aangeraakt worden belangrijk om te ontsmetten.

Disinfection As A Service (DAAS)

Zorg- of VVT instelling?

Watter heeft speciaal voor de zorg- en VVT sector het DAAS concept ontwikkeld. Altijd een veilig, gebruiksvriendelijk en effectief desinfectiemiddel binnen handbereik.

Norovirus meest voorkomende veroorzaker van ziekte-uitbraken via voeding

Besmetting loopt niet altijd via mensen. De Nederlandse voedsel en warenautoriteit (NWVA) registreert ziekte-uitbraken via voeding. Het norovirus komt hierbij meestal als ‘winnaar’ uit de bus. De meeste mensen hebben wel eens gehoord van uitbraken op cruiseschepen, in zorginstellingen of op scholen. In zulke gevallen raken wel honderden mensen tegelijk besmet via voedingsmiddelen. Elk jaar krijgen zo’n 600.000 mensen buikgriep door het virus.

De voedingsmiddelen waar norovirus in voorkomt zijn rauwe schaal- en schelpdieren. Denk aan oesters en mosselen. Dat heeft te maken met het water waarin ze gekweekt zijn. Ook groente en fruit is wel eens besmet. Ook dan heeft het te maken met het proceswater dat gebruikt is in de fabriek waar het voedsel verwerkt is.

Kiemvrij proceswater voorkomt norovirus in voedingsmiddelen

Norovirus is een ziektekiem die u net als vele andere virussen, bacteriën, schimmels en gisten niet in uw proceswater wil terugvinden. In de voedingsindustrie wordt veel gebruik gemaakt van proceswater dat via leidingwerken naar de juiste plek in het proces gebracht wordt. Op het moment dat er micro-organismen in het water aanwezig zijn, en deze de kans krijgen zich aan de oppervlakten in leidingwerken te hechten ontstaat er biofilm. Dat is een slijmerige laag die de bacteriën, virussen en andere micro-organismen samen vormen. Biofilm is hardnekkig. En op het gebied van voedselveiligheid een groot probleem.

Verwerkers van schaal- en schelpdieren, groente en fruit doen er slim aan om biofilm te bestrijden. De bacteriën (waaronder Salmonella en E. coli) en virussen (waaronder het norovirus) moeten gedood worden. Ontsmetting op de traditionele manier met chemicaliën heeft vooral voor de voedingsindustrie nadelen. Chemicaliën zijn giftig en mogen niet in voedingsmiddelen terechtkomen. Het tussentijds doorspoelen van de leidingen heeft daarbij een tijdelijk effect en het juist doseren van de middelen is lastig. Bij te weinig ontsmettingsmiddel is alle moeite voor niets. Te veel gebruiken loopt in de papieren, want chemicaliën zijn niet goedkoop.

Watter houdt voedingsmiddelen veilig en effectief virusvrij

Watter is het veiligere en effectievere alternatief voor desinfectie met chemicaliën. Met een eigen Watter systeem produceert u zelf een biologisch afbreekbaar desinfectiemiddel. Met alleen stroom, zout en water. Door elektrolyse ontstaan meer dan 20 actieve stoffen in het water. Samen zijn ze door hun diversiteit in lage doseringen toch effectief tegen micro-organismen. Die lage dosering maakt Watter tot een duurzaam, milieuvriendelijk en volledig biologisch afbreekbaar middel. Te gebruiken als proceswater, waardoor biofilm en het norovirus geen kans meer krijgt. De effecten zijn groot op versheid, houdbaarheid en vooral voedselveiligheid. Bekijk in dit voorbeeld wat Watter kan betekenen.

Bewezen effectief tegen schadelijke virussen en bacteriën

Watter werkt niet alleen bewezen effectief tegen het norovirus, maar ook tegen andere virussen zoals polio, rota, en influenza H5N2. TNO testte het succesvol op vele bacteriën, gisten en schimmels.

Klaar om actie te ondernemen in de bestrijding van het norovirus in voedingsmiddelen? Dan merkt u dat het gebruik van Watter in uw proces nog vele andere voordelen met zich meebrengt. U kunt het Watter systeem eerst uitproberen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Norovirus meest voorkomende veroorzaker van ziekte-uitbraken via voeding

Besmetting loopt niet altijd via mensen. De Nederlandse voedsel en warenautoriteit (NWVA) registreert ziekte-uitbraken via voeding. Het norovirus komt hierbij meestal als ‘winnaar’ uit de bus. De meeste mensen hebben wel eens gehoord van uitbraken op cruiseschepen, in zorginstellingen of op scholen. In zulke gevallen raken wel honderden mensen tegelijk besmet via voedingsmiddelen. Elk jaar krijgen zo’n 600.000 mensen buikgriep door het virus.

De voedingsmiddelen waar norovirus in voorkomt zijn rauwe schaal- en schelpdieren. Denk aan oesters en mosselen. Dat heeft te maken met het water waarin ze gekweekt zijn. Ook groente en fruit is wel eens besmet. Ook dan heeft het te maken met het proceswater dat gebruikt is in de fabriek waar het voedsel verwerkt is.

Kiemvrij proceswater voorkomt norovirus in voedingsmiddelen

Norovirus is een ziektekiem die u net als vele andere virussen, bacteriën, schimmels en gisten niet in uw proceswater wil terugvinden. In de voedingsindustrie wordt veel gebruik gemaakt van proceswater dat via leidingwerken naar de juiste plek in het proces gebracht wordt. Op het moment dat er micro-organismen in het water aanwezig zijn, en deze de kans krijgen zich aan de oppervlakten in leidingwerken te hechten ontstaat er biofilm. Dat is een slijmerige laag die de bacteriën, virussen en andere micro-organismen samen vormen. Biofilm is hardnekkig. En op het gebied van voedselveiligheid een groot probleem.

Verwerkers van schaal- en schelpdieren, groente en fruit doen er slim aan om biofilm te bestrijden. De bacteriën (waaronder Salmonella en E. coli) en virussen (waaronder het norovirus) moeten gedood worden. Ontsmetting op de traditionele manier met chemicaliën heeft vooral voor de voedingsindustrie nadelen. Chemicaliën zijn giftig en mogen niet in voedingsmiddelen terechtkomen. Het tussentijds doorspoelen van de leidingen heeft daarbij een tijdelijk effect en het juist doseren van de middelen is lastig. Bij te weinig ontsmettingsmiddel is alle moeite voor niets. Te veel gebruiken loopt in de papieren, want chemicaliën zijn niet goedkoop.

Watter houdt voedingsmiddelen veilig en effectief virusvrij

Watter is het veiligere en effectievere alternatief voor desinfectie met chemicaliën. Met een eigen Watter systeem produceert u zelf een biologisch afbreekbaar desinfectiemiddel. Met alleen stroom, zout en water. Door elektrolyse ontstaan meer dan 20 actieve stoffen in het water. Samen zijn ze door hun diversiteit in lage doseringen toch effectief tegen micro-organismen. Die lage dosering maakt Watter tot een duurzaam, milieuvriendelijk en volledig biologisch afbreekbaar middel. Te gebruiken als proceswater, waardoor biofilm en het norovirus geen kans meer krijgt. De effecten zijn groot op versheid, houdbaarheid en vooral voedselveiligheid. Bekijk in dit voorbeeld wat Watter kan betekenen.

Bewezen effectief tegen schadelijke virussen en bacteriën

Watter werkt niet alleen bewezen effectief tegen het norovirus, maar ook tegen andere virussen zoals polio, rota, en influenza H5N2. TNO testte het succesvol op vele bacteriën, gisten en schimmels.

Klaar om actie te ondernemen in de bestrijding van het norovirus in voedingsmiddelen? Dan merkt u dat het gebruik van Watter in uw proces nog vele andere voordelen met zich meebrengt. U kunt het Watter systeem eerst uitproberen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.